Ontwikkelen zoals alleen jijzelf dat kunt

‘Ik heb zoveel bewondering voor die ene collega. Hij/zij komt zo zelfverzekerd over en is een natuurlijk leider. Ik zou graag net zo willen zijn! Maar hoe ik het ook probeer, ik kan daar niet aan tippen. Wat moet ik doen?’


Toen ik een leidinggevende functie had in het bedrijfsleven, werkte ik samen met een andere manager die charismatisch, sterk en

overtuigend was en heel goed knopen kon doorhakken. Het was een goede samenwerking waar ik met plezier op terug kijk. Maar na een jaar kwam ik erachter dat ik net zo probeerde te zijn als hij. Ik vond dat ik net zo snel moest kunnen besluiten, net zo

overtuigend moest zijn om een goede leider te zijn. Terwijl mijn kracht als leidinggevende juist was dat ik kon aanvoelen wat de ander bezighield en daarbij kon aansluiten. En daar werd ik ook om gewaardeerd. Toch was ik onbewust gaan denken dat ik moest zijn zoals die ander.

Overkomt dit jou ook wel eens? Vergelijk je jezelf wel eens met een ander, om vervolgens de conclusie te trekken dat jij eigenlijk net zoals die ander moet zijn? Als je dit herkent, weet je ook dat het heel veel energie kost om te worden zoals een ander, en dat het resultaat vaak tegenvalt. Jazeker, je kunt veel leren van de mensen om je heen en ze kunnen je inspireren. Maar het gevaar van teveel vergelijken met anderen is dat je eigen kwaliteiten ondersneeuwen.


Weet je wat je moet doen als je dit herkent? Meer jezelf zijn! Groeien vanuit jouw eigen unieke persoon.

Ik lees momenteel het boek ‘Kleine ego’s, grote zielen’ (Elly Voorend en Piet van Haaster). Hierin worden de 9 persoonlijkheden van het ‘Enneagram’ uitgebreid toegelicht. De theorie van het Enneagram gaat ervan uit dat de menselijke karakters zijn in te delen in 9 hoofdtypen, met allemaal variaties. De stelling in het boek is: je kunt geen ander type worden, maar je kunt wel je karakter ontwikkelen. Zodat je positieve kanten tot bloei komen en de schaduwkanten van je karakter ‘in rust’ zijn, een plek hebben gekregen in je leven zonder dat ze overheersen.

Jezelf zijn en blijven betekent dus niet dat je ontwikkeling stil staat. Het vergt moed om onder ogen te zien wie jij echt bent – met zowel talenten als valkuilen. En als je je eigen karakter accepteert en omarmt kun je je gaan ontwikkelen. Je gaat bewuster je talenten inzetten en accepteert dat je ook mindere kanten hebt. Je gaat erop vertrouwen dat jij voldoende in huis hebt, ook als het gaat om leiderschap of functioneren in een team. Doordat je meer zelfvertrouwen krijgt, gaan je valkuilen minder grip op je krijgen. Zo groei je zelf uit tot een natuurlijk leider… Niet net zoals die ander, maar op jouw geheel eigen wijze.

In mijn coachtrajecten maak ik graag gebruik van paardencoaching; een effectieve manier om in korte tijd veel inzicht op te doen in alle kanten van jouw karakter. Door dit aan het begin van je coachtraject te doen krijg je snel in beeld wat een goed ontwikkelpad voor jou is. Daardoor heeft je coachtraject meer effect. Of zoals één van mijn klanten het verwoordde: “Door de paardencoaching heb ik ervaren dat als ik dicht bij mezelf blijf en niet van alles ‘moet’, ik veel meer bereik.”

Zou jij dat ook willen ervaren? Laat het me weten! In een gratis telefoongesprek bespreken we welk ontwikkelpad bij jouw unieke persoon past.

Facebook
Twitter
LinkedIn