Stilstaan om door te kunnen gaan

‘Ik houd het niet langer vol om al die ballen in de lucht te houden. Maar ik moet door’.

Dit hoor ik de laatste tijd vaak. Vooral van vrouwen die overbelast zijn door de coronacrisis. Vrouwen die thuiswerken combineren met thuisscholing van hun kinderen of mantelzorg, het huishouden en vaak ook nog allerlei sociale activiteiten. Of die juist door te weinig sociale contacten nergens stoom kunnen afblazen.


Herken je dit? En zeg jij ook steeds weer tegen jezelf: ‘ik moet door’?

Het is inderdaad waar dat je door moet. En ik vind het bewonderenswaardig dat het je lukt, of grotendeels lukt. Je houdt het vast nog wel even vol. Maar intussen ben je, vaak zonder dat je het merkt, steeds je eigen grenzen aan het passeren. Inmiddels heb je dat waarschijnlijk al meerdere keren gedaan. Je merkt het doordat je moe bent, snel emotioneel, je gejaagd voelt of minder kunt genieten van dingen waar je anders altijd plezier in had.


Je kunt niet eindeloos zo doorgaan. Je weet niet hoe lang we nog in een lockdown zitten. En zelfs als de coronamaatregelen versoepelen gaat je werk gewoon door. En elke keer dat jij over je grens bent gegaan vraagt om compensatie, om een moment van rust dat jij daar tegenover zet. Om door te kunnen gaan moet je af en toe even stilstaan! Anders is de kans groot dat je later de rekening krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een depressie of burn-out.


Misschien besef je dit eigenlijk wel, maar zie je gewoon echt geen gaatje in je planning, geen mogelijkheid om even tijd voor jezelf te nemen. In de waan van de dag is het heel moeilijk om dit te zien. Hierbij een paar tips die je kunnen helpen:

  • Begin je werkdag met een wandeling of iets anders waar je energie van krijgt en rustig bij kunt nadenken. Vraag je af wat het belangrijkst is om te doen op de dag die voor je ligt;
  • Plan om de week een dag(deel) voor jezelf in het weekend, laat je partner hetzelfde doen en wissel zo elkaar af;
  • Maak een vaste wekelijkse online bijpraat-afspraak met een vriend(in) of collega
  • Als je jonge kinderen hebt, kijk of je kunt ‘uitwisselen’ met een vriend(in): één middag in de week alle kinderen bij hem/haar, een andere middag allemaal bij jou.
  • Kijk of er in de buurt een inspirerende plek is die je kunt huren om een dag te werken. Even in een andere omgeving zonder afleiding van thuis. Vraag of je leidinggevende dit wil betalen, als investering in jouw welzijn.


Voor de laatste tip heb ik zelf een geweldig aanbod. Ik deel graag mijn mooie werkomgeving met je. Ook kan ik je helpen om stil te staan bij wie jij bent, waar je krachtig in bent en waar je energie uit haalt. Heb je hier interesse in? Neem dan contact met me op.


Gun jij het jezelf om even stil te staan? Pas als je het doet zul je merken hoeveel het oplevert!

Facebook
Twitter
LinkedIn