Nooit meer Blue Monday

Hoe is het met je goede voornemens? Heb je ze gehad aan het begin van het jaar en lukt het nog om eraan vast te houden? Deze jaarlijkse voornemens hebben bij mij altijd een beetje een bijsmaak. Lukt het me om er de tijd en energie voor vrij te maken? Hoe lang houden ze stand? En dan is er altijd de teleurstelling als het toch niet lukt. Herkenbaar? Volgens mij ben ik niet de enige die dit zo voelt. Niet voor niets is de 3e maandag in januari, ‘Blue Monday’,  uitgeroepen tot meest deprimerende dag in het jaar. Het is de dag waarop veel mensen concluderen dat het weinig wordt met hun voornemens.

Toch is het jammer als je daarom maar helemaal niet aan goede voornemens doet. Het is soms goed om even te herijken, je levenswijze of je werk onder de loep te nemen en te kijken wat er anders of beter kan. En het begin van een jaar is een mooi moment om dat te doen. Daarom heb ik er de afgelopen kerstvakantie over nagedacht hoe ik wel aan goede voornemens kan doen, zonder de bijbehorende teleurstelling.

Mijn oplossing is eigenlijk eenvoudig. Eén goed voornemen is genoeg. Namelijk: het voornemen om steeds meer jezelf te zijn en te worden. Dit is een voornemen waar je nooit spijt van krijgt. En je kunt er vorm aan geven op allerlei manieren. Een paar voorbeelden:

  • Meer tijd voor ontspanning waardoor je beter in balans komt;
  • Een goed gesprek met een vriend(in), collega of coach over wat voor jou belangrijk is in je leven;
  • Eerlijker zijn over je minder sterke kanten en daar hulp bij vragen;
  • Meer werkzaamheden oppakken waar je energie van krijgt en blij van wordt;
  • Beter luisteren naar je lijf waardoor je beter gaat eten of bewegen;
  • ….

Ik zou deze lijst heel lang kunnen maken, maar ik denk dat je zelf ook wel concrete voorbeelden kunt bedenken. Waar het me om gaat is dit: een voornemen houdt alleen stand als het iets is dat je diep van binnen echt wilt – iets dat past bij jou als persoon dus. Ik zie dit ook bij mijn klanten: ze groeien vooral als ze meer zichzelf worden. En dan kost het veranderen van een gewoonte soms bijna helemaal geen moeite meer.

Betekent dit dat je zomaar even meer jezelf kunt worden? Nee en ja. Nee: want soms is het heel lastig om uit te vogelen wie je nu werkelijk bent – daar heb je soms hulp bij nodig, bijvoorbeeld professionele begeleiding door een coach. Ja: want eerlijk in de spiegel kijken en besluiten dat je je niet meer anders, minder of beter voor gaat doen dan je bent, is iets dat je elke ochtend opnieuw kunt doen. En dat elke keer ook effect heeft, Soms klein, soms groot. Je gaat je er sowieso beter door voelen!

Dus voor mij geen Blue Monday meer. Gewoon elke dag proberen zoveel mogelijk mezelf te zijn. En tevreden zijn met het resultaat. Doe je met me mee?

Facebook
Twitter
LinkedIn