Intentie is belangrijker dan vorm

Mijn broer vertelde me laatst een grappig verhaal. Zijn dochter, mijn nichtje, is gek op paarden en hij ging met haar mee naar les. Toen ze aankwamen was er verder nog niemand, en ze zagen dat er een paard uit de wei was ontsnapt. Het was een heel groot paard en het sjokte rustig het pad af, steeds verder bij de wei vandaan. Mijn broer nam zich voor om het paard te laten omkeren om terug te lopen naar de wei, hoewel hij verder niet echt iets met paarden heeft. Maar ja, hij was nu eenmaal de enige aanwezige volwassene en iemand moest het paard toch tegenhouden. Maar wat hij ook probeerde: ervoor gaan staan, praten, duwen…. Niets hielp, het paard liep gewoon door.

Toen realiseerde hij zich ineens iets dat ik ooit tegen hem heb gezegd over leiderschap. Hij bedacht: ik moet het echt menen, echt mijn punt duidelijk maken zonder twijfel. Hij ging voor het paard op het pad staan en zei in volle overtuiging: ‘Ga terug naar je wei, nu!’ Tot zijn grote verbazing draaide het paard zich om en liep zonder protest terug naar de wei.

Mooi verhaal hè? Het paard had ineens respect voor mijn broer. Niet omdat hij de juiste woorden gebruikte, of de juiste gebaren, of op de juiste plek stond… Maar omdat zijn intentie duidelijk was. Hij bracht zijn opdracht met volle overtuiging, en daarvoor ging het paard aan de kant. Het paard herkende authentiek leiderschap en had daar respect voor.

In ons werk zijn we vaak druk met zoeken naar de juiste vorm om dingen voor elkaar te krijgen, zoals het vlot trekken van een lastig project, het verbeteren van samenwerking of het overtuigen van collega’s dat een andere koers nodig is. Hoewel vorm niet onbelangrijk is, is vorm niets zonder de juiste intentie. Geloof je echt wat je tegen de ander zegt? Sta je voor jouw project of voor je team? Of laat je je leiden door negatieve gedachten of meningen van anderen, en zoek je naar de juiste vorm om je twijfel te maskeren?

Het is niet erg als je iets niet zeker weet of als je twijfelt of je op de goede weg zit. Maar het is beter om daar dan eerlijk over te zijn. En soms kun je je erover heen zetten. Even al die gedachten aan de kant zetten en nadenken over wat je echt diep van binnen wilt. Het verhaal van mijn broer is een mooi voorbeeld dat laat zien hoeveel verschil dat kan maken.

Tijdens mijn paardencoachingen zie ik dit soort mooie dingen trouwens heel vaak gebeuren. Maar dan wel in een omheinde ruimte, want ik heb zelf ook een enorme hekel aan ontsnapte paarden…

Facebook
Twitter
LinkedIn