De touwtjes in handen hebben

De touwtjes in handen hebben betekent controle hebben, de leiding hebben. Bij deze uitdrukking komt bij mij meteen het beeld naar boven van een poppenspeler die marionetten bestuurt met touwtjes. De touwtjes worden strak vastgehouden en elke beweging van de poppen wordt tot in detail beheerst.

Een heel ander beeld is het leiding geven aan een paard. Tenminste, op de manier die ik heb geleerd en die naar mijn mening het beste werkt. Het gaat daarbij veel meer om het stellen van kaders. Wanneer ik een paard leid, doe ik dat aan een lang touw dat ik los in de hand heb. Alleen als het paard te dichtbij komt, te ver weg blijft of een verkeerde kant op gaat komt het touw strak te staan. Daarmee wordt duidelijk dat hier een grens is bereikt.

Als jij leiding geeft in je team, je project of je gezin, welk van bovenstaande beelden past daar dan het beste bij?

Leiding geven op de tweede manier geeft ruimte aan de ander (in dit geval het paard, maar voor mensen geldt dit ook) om zelf na te denken en keuzes te maken. Maar wel binnen bepaalde kaders. Je geeft vrijheid en verantwoordelijkheid terwijl je, door het stellen van duidelijke grenzen, een veilige omgeving creëert en zelf de leiding houdt. Je creëert hiermee ‘taakvolwassenheid’ bij je mensen. Je stimuleert het nemen van verantwoordelijkheid en hoeft zelf niet overal bovenop te zitten.

Als je leiding geeft op de eerste manier, behandel je degenen aan wie je leiding geeft als marionetten. Je stimuleert dat ze pas iets gaan doen als jij dat concreet aangeeft. Ze zullen weinig eigen initiatief nemen en je zult zelf overal aan moeten denken en hard moeten werken. Ja, je hebt wel alle controle, maar tegen welke kosten? Waarschijnlijk ben je vaak moe als je op deze manier leiding geeft. Soms levert deze manier van leiding geven ook weerstand op, omdat je mensen het gevoel hebben dat hun mening er niet toe doet.

Ik nodig je uit om erover na te denken op welke manier jij de touwtjes in handen hebt. Heb jij kramp in je handen omdat je de touwtjes te stevig in handen probeert te houden? Of heb je je touwtjes ontspannen en losjes vast? En als dat laatste het geval is: creëer je veiligheid en duidelijkheid door duidelijke kaders te stellen? Of laat je het teveel lopen?

Vraag ook eens aan je klant, collega of team hoe zij jouw leiderschap ervaren. Voelen ze zich gezien en gewaardeerd? Voelen ze zich veilig? En komt hun beeld overeen met jouw eigen beeld? Ik ben benieuwd tot welke conclusies deze (zelf)reflectie bij jou leidt!

Facebook
Twitter
LinkedIn