Samenwerken: daar zit muziek in!

Terwijl ik met mijn laptop op de bank zit te sleutelen aan mijn website, pakt mijn man zijn hoorn en gaat een halfuur studeren voor een optreden van volgende week. Samen met een fluitiste en een pianist zal hij op een open podiumdag een stukje samenspel ten gehore brengen. Nu ik erover nadenk: een mooi voorbeeld van de boodschap over samenwerking die ik in woorden probeer te vangen.

Solo- versus samenspel

Ik vind het altijd fascinerend om te horen hoe, door voortdurend oefenen op een muziekinstrument, één enkele klank of melodie steeds beter verfijnd, zuiverder en met meer gevoel gespeeld kan worden. De hoorn speelt veel in orkesten, maar wordt ook gebruikt als solo-instrument. Met de juiste techniek en oefening kan er een prachtige klank uit komen. Toch ben ik, elke keer als mijn man aan het oefenen is voor een optreden, het meest verrast als ik het eindresultaat hoor: het samenspel. Door de contrasterende tonen van de fluit en de begeidende klanken van de piano krijgt ook het hoornspel een hele nieuwe dimensie. Dan klopt het ineens helemaal.

Op de werkvloer is het net zo. Iedere werknemer is, met zijn of haar eigen karakter en talenten, een potentiële solist. En je kunt je talenten benutten, koesteren, eraan bijschaven en oefenen tot je er meer en meer verfijnd in raakt. Dat is prachtig om te zien. Toch vallen je talenten extra op hun plek als je ze kunt inzetten naast de contrasterende talenten van een collega of met de ondersteuning van een team. Dan komt jouw ‘unieke klank’ nog beter tot zijn recht, een ook die van jouw collega’s met wie je samenwerkt. Mits je in de juiste teamsamenstelling werkt natuurlijk.

Ik-wij-het

Het is om deze reden dat ik in mijn werk, ook bij individuele coachingen, nooit stop bij het individu. Natuurlijk staat jouw coachvraag centraal en besteden we daar de meeste tijd aan. Maar ik daag je ook altijd uit om verder te kijken dan jezelf. In wat voor team werk je of wil je werken? Wat is daarin jouw unieke ‘klankkleur’ en wat heb jij juist niet, dus heb je van je collega’s nodig? En wat is, in dat licht, jouw unieke bijdrage aan de organisatie waarvoor je werkt? In teamcoachingen start ik juist bewust bij het individu, omdat ik geloof dat je de waarde van je team beter begrijpt als je eerst je eigen talenten en die van je teamgenoten scherp in beeld hebt. De managementcoach Daniël Ofman noemt dit het “ik-wij-het-model”: alleen daar waar deze drie dimensies elkaar ontmoeten, kan effectieve groei plaatsvinden.


Dag van de samenwerking

Morgen, zaterdag 6 juli, is het internationale dag van de samenwerking. Dit is sinds 1994 een officiële VN-dag geworden. Omdat ook de VN het belang ziet van meer samenwerking tussen mensen, landen en bedrijven, “…omdat op die manier alles efficiënter zal kunnen verlopen”. Waaraan ik graag zou willen toevoegen: “…en leuker, en mooier.”

Hoe besteed jij deze maand extra aandacht aan samenwerking?

Facebook
Twitter
LinkedIn