Omgaan met fouten – bepalend voor je succes!

Fouten maken: niemand houdt ervan en meestal proberen we om vooral niet terug te denken aan dat ene ongemakkelijke moment of die pijnlijke misser. Toch is de manier waarop je omgaat met fouten bepalend voor de mate van succes in je leven en werk. Dus hoe vervelend ook: tijd om je fouten onder ogen te zien!

Allereerst een persoonlijk voorbeeld. In de opleiding van mijn pony Lady heb ik aan het begin van de zomervakantie een domme fout gemaakt. We hadden een trainingssessie die voor haar waarschijnlijk uitermate verwarrend en mogelijk ook pijnlijk was. Hoe dit kwam? Allereerst doordat ik te snel wilde (ik had een paar logische ‘tussenstappen’ overgeslagen) en daarnaast doordat mijn materialen niet op orde waren omdat ik niet goed had nagedacht over wat ik nodig had. Ik ben zuinig op mijn paarden en als ik dus zo’n fout maak, dan baal ik enorm. Urenlang gaf ik me over aan de volgende gedachtenpatronen die de boel alleen maar ergen maakten:

  • Ik maakte mezelf klein: “ik kan er ook niets van, ze is beter af als ik uit haar buurt blijf”
  • Ik gaf de schuld aan de omstandigheden: “als ik niet zoveel te doen had, als ik niet tussendoor gestoord was, als ik niet… dan had ik wel beter nagedacht voor ik begon”
  • Ik werd moedeloos: “dit zijn weer mijn oude valkuilen, ik leer het ook nooit”

Herken je bovenstaande gedachtenpatronen? Vaak komen we in één of meerdere van deze patronen terecht als we een fout maken. Hoewel het verschillende patronen zijn, hebben ze één ding gemeen. Ze proberen te voorkomen dat we het simpele feit onder ogen zien: ik heb een fout gemaakt en daar was ik zelf verantwoordelijk voor.

Toen ik me dit realiseerde, heb ik die gedachten een halt toegeroepen en ben ik eens eerlijk gaan kijken wat ik fout had gedaan. En toen heb ik me voorgenomen om opnieuw te beginnen – ook al zou ik misschien meer tijd nodig hebben om vertrouwen te winnen – maar dan juist extra aandacht te besteden aan de dingen die daarvoor mis gingen. Alleen al dit besluit gaf ruimte in mijn hoofd (een enorme opluchting!) om na te denken over wat ik kon doen. Hoe kon ik mijn trainingsmateriaal verbeteren, welke tussenstappen kon ik bedenken om de training beter op te bouwen? Nog diezelfde week ging ik weer aan de slag en toen ging het prima. Lady heeft inmiddels grote stappen gemaakt en ze vertrouwt me nog steeds helemaal.

Soms lijkt het alsof anderen succesvol zijn terwijl jij steeds faalt. Maar ook de meest succesvolle wetenschappers, bestuurders of technici maakten talloze fouten. Alleen lieten zij zich door die fouten niet ontmoedigen, maar ze probeerden ervan te leren en gingen door. Succes ligt meestal niet zomaar voor het grijpen, maar is te vinden aan het eind van een kronkelend en bobbelend pad: jouw groeiproces met vallen en opstaan. Alleen als je dat proces durft aan te gaan kun je echt groeien.

Eén van de mooie dingen van paarden is dat ze enorm vergevingsgezind zijn. Als je een fout maakt, doen ze daar de volgende keer niet moeilijk over. Ze leven in het moment en als jij het volgende moment anders aanpakt, reageren ze ook anders. Paardencoaching is daarom een hele mooie manier om te oefenen met fouten maken. Je zult ervaren hoe je fouten een bron van succes kunnen worden. Wees welkom om het een keer te proberen!

Facebook
Twitter
LinkedIn