Communiceren in de ‘anderhalve-meter-maatschappij

‘De anderhalve-meter-maatschappij’ of ‘het nieuwe normaal’. In veel gesprekken die ik met klanten en collega’s voer, komt het onderwerp voorbij. Omdat iedereen er toch wel mee bezig is hoe de toekomst eruit gaat zien. Gaan we, als gevolg van de corona crisis, toe naar een maatschappij waarin het persoonlijk contact steeds meer beperkt wordt tot communiceren op afstand van elkaar?En is dat eigenlijk erg?

Het belang van persoonlijk contact

Zelf vind ik ‘live’ contact erg belangrijk in mijn werk, en ik moest aan het begin van de corona crisis echt wel een drempel over om online te gaan werken. Ik ben er inmiddels ook de voordelen van gaan inzien. Verschillende situaties vragen om verschillende manieren van communiceren. Soms heeft de ander behoefte aan veel eigen ruimte en is het juist niet handig als je er ‘te dicht op zit’. Dan kan bellen of online werken een voordeel zijn. Soms is live contact juist heel belangrijk om echt aan te voelen wat er speelt. De behoefte verschilt ook per karakter, maar helemaal zonder persoonlijk contact kan volgens mij niemand.

Is afstand bepalend voor de kwaliteit van het contact?

Gelukkig is persoonlijk contact ook niet verboden in corona tijd. Maar er is wel een grens gesteld aan de onderlinge afstand. Die anderhalve meter kan onnatuurlijk of ongemakkelijk voelen. Maar is het nodig om dicht bij iemand te staan om effectief te communiceren?

In mijn paardencoachingssessies doe ik vrijwel altijd een oefening die te maken heeft met persoonlijke ruimte en persoonlijk contact. En dan leg ik altijd uit: de persoonlijke ruimte van een mens is ca 50 cm. Binnen die ruimte voelt het contact intiem, persoonlijk, indringend. Bij paarden is de persoonlijke ruimte ongeveer 2 meter. De afstand die het paard tijdens de coaching tot jou aanhoudt zegt iets over jouw karakter en hoeveel persoonlijke ruimte voor jou natuurlijk is.

Kom je anderhalve-meter-communicatie versterken!

Door hun grotere persoonlijke ruimte leven paarden dus eigenlijk altijd al in een ‘anderhalve-meter-maatschappij’. Zij hebben contact over grotere afstand, en tijdens paardencoaching heb je dat als mens ook. Dan ervaar je ook dat niet zozeer de afstand, maar vooral jouw houding en intentie bepalend zijn voor de kwaliteit van het contact en het effect van je communicatie. Dan leer je hoe je vanuit jouw natuurlijke houding krachtiger kunt gaan communiceren. En dus ook meer kunt gaan bereiken.

Dus wil jij leren om effectiever te communiceren in de anderhalve-meter-maatschappij? Kom het dan leren tijdens een paardencoachsessie! Dit kan al vanaf EU 400,- exclusief BTW.


Interesse? laat het me weten via een bericht aan info@lifelineleiderschap.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn