Balans

Ben jij tevreden met de balans in je leven en werk?

Met het voorjaar in zicht verheug je je vast op het genieten van warme dagen, fluitende vogels, wandelingen, koffie drinken in de tuin… Maar soms kom je dan ineens tot de ontdekking dat het al juni is en je nog een ‘eindsprint’ moet maken voor de zomervakantie… dat dat voorjaar voorbij gevlogen is zonder dat je er echt van hebt genoten.

We laten ons vaak leiden door alle dingen (of mensen) die een beroep op ons doen zoals klanten, collega’s, takenlijsten, gezin en familie. Maar die lijst is vaak oneindig, en uiteindelijk ontbreekt dan de tijd om tot rust te komen. Daarom geef ik je een paar tips om de balans goed te houden deze lente:

  • Plan je werkagenda maximaal 80% vol. Je kunt nooit 100% efficiënt werken en hebt ook tijd nodig om onverwachte zaken op te vangen. Dit geldt ook voor het huishouden!
  • Plan rustmomenten en tijd voor jezelf als een ‘blok’ in je agenda. Zo voorkom je dat er iets anders overheen gepland wordt.
  • Plan voordat de werkweek begint 2 of 3 momenten voor iets dat jij echt leuk en belangrijk vindt, zoals een hobby of een vriend(in). Vaak laten we ons leiden door wie of wat zich het hardst aan ons opdringt. Geef de dingen die voor jou zelf belangrijk zijn voorrang in je agenda!
  • Probeer elke dag een bewust genietmoment te nemen. Dit hoeft niet lang te duren. Even stilstaan bij een mooi uitzicht, een lekkere kop thee of een compliment dat je kreeg. Door op dat moment te fotograferen / tekenen / op te schrijven wat het met je doet, blijft het moment beter bij je en kun je er later nog eens van genieten.
  • Durf op de rem te trappen als je merkt dat het te druk is. Kies een moment dat zo weinig mogelijk mensen er last van hebben, en overleg met die mensen hoe je op een andere manier of op een ander moment kunt doen wat je van plan was. Gun jezelf om even niets te moeten. Vind je dit lastig? Vraag dan een collega of vriend(in) om jou af en toe te vragen hoe het met je gaat en of je voldoende rust krijgt. Zodat je een stok achter de deur hebt om hierop te blijven letten.

Deze tips werken alleen als je jezelf ook echt rust en plezier gunt. Als je je bewust bent van wat je nodig hebt, en dit ook accepteert. Als je erop vertrouwt dat je goed genoeg bent, ook als je niet altijd maar 120% ‘aan’ staat. Hoe is dit bij jou? En als je dit moeilijk vindt, wat is daar de reden voor? Stel jezelf eens de ‘waarom’ vraag en vraag dan eens door tot je de drijfveer achter jouw gevoel vindt. Je kunt dit ook samen met een collega doen, dan bevraag je elkaar. Of met een coach. Je bent altijd welkom om te komen kijken of ik jou verder kan helpen met jouw vragen.

Ik wens je een mooi voorjaar toe!

Facebook
Twitter
LinkedIn